Boek
Nederlands

Het meisje in de maan

Peter Vervloed (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Joena heeft een wens. Hij ontmoet het maanmeisje dat hem helpt zijn wens in vervulling te laten gaan. Maar daarvoor moet hij een gevaarlijke opdracht voor haar uitvoeren. AVI-M7. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Stormen, Varen
Leesniveau
AVI 9, AVI M7
Titel
Het meisje in de maan
Auteur
Peter Vervloed
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2007
90 p. : ill.
ISBN
9789027672605

Besprekingen

leesmateriaal voor kleuters

Kinderen aan wie thuis en in de kleuterschool veel wordt voorgelezen, ontwikkelen spontaan een interesse voor letters en woorden. Ze ontdekken snel dat woorden niet alleen een betekenis hebben, maar ook een vorm en ze raken gefascineerd door het zelf leren ontcijferen van eenvoudige woorden. Op deze prille lezertjes mikt de serie 'Kleuters samenleesboek' van uitgeverij Zwijsen. De verhalen verschenen eerder in 1997 in de serie 'Schatgravertjes'. De vierkante boekjes hebben een stevig kaft met een speelse, uitnodigende tekening. De rechterpagina's zijn bedoeld voor de kleuter die graag woordjes leert lezen. Op de linkerpagina's staan een plaatje en een blokje tekst die door een ervaren lezer wordt voorgelezen. De verhalen die Maria van Eeden in deze heruitgaven brengt, zijn grappig en hebben meestal een verrassende ontknoping. Al spelend leren de kinderen een aantal eenvoudige éénlettergrepige woorden en hun letters herkennen. Dit is leuk en stimulere…Lees verder
Een storm vernielt alle vissersboten in een dorp. Men kan geen vis meer vangen en hongersnood dreigt. Joena hoort 's nachts gezang. Op het strand ontmoet hij de zangeres. Het is het maanmeisje. Ze vervult elke wens van de persoon die haar een nooit verwelkende bloem brengt. Die groeit op een geheimzinnig eiland. Joena besluit de bloem te gaan zoeken, omdat hij nieuwe boten voor de vissers wenst. Dat blijkt geen gemakkelijk karwei: hij verdrinkt bijna met zijn vlot, wordt belaagd door brulapen en beklimt een steile wand. Het maanmeisje brengt hem in dit sprookje tot het inzicht dat je vaak zelf het dichtst bij de oplossing van je eigen probleem staat en dat je je eigen wensen moet vervullen. De tien zwarte, paginagrote, wat wazige illustraties verbeelden enkele scènes uit het verhaal. Het boekje op AVI-M7 is deel van de serie 'Bolleboos', op het hoogste niveau: 'extra'. De serie is voor snel vorderende lezers van 7 en 8 jaar. Vanaf ca. 8 jaar.

Het meisje in de maan

Een verschrikkelijke storm heeft het vissersdorp van Joena vernield. Alle hutten, vissersboten en bomen zijn weggerukt en stuk gevlogen. Zonder visvangst is er geen eten en geen leven meer. Joena wil niet bij de pakken blijven zitten en zoekt een oplossing. 's Nachts krijgt hij bezoek van het meisje in de maan. Ze is gehuld in mooie witte sluiers en belooft hem te helpen. Wanneer hij voor haar een mooie bloem gaat halen op het eiland Somoran zal ze al zijn wensen in vervulling laten gaan. Joena wil alles doen om de bevolking van de hongersnood te helpen, zelfs naar Somoran varen met een zelfgemaakt vlot. Alleen is er van Somoran nog nooit iemand teruggekeerd ... Een onwaarschijnlijk verhaal waarin moed en wilskracht centraal staan. Het sprookjesachtige meisje uit de maan is er om Joena zijn zelfvertrouwen terug te geven. Uiteindelijk doet hij het allemaal zelf. Die mengeling van fantasie en realiteit komt wat gekunsteld over en het verhaal is te langdradig.

Over Peter Vervloed

Peter Vervloed (Schoonhoven, 3 mei 1951) is een Nederlands kinderboekenschrijver en leerkracht.

Biografie

Jeugd en opleiding

Peter Vervloed werd geboren aan de Schapenstraat te Schoonhoven. Na de middelbare school bezocht hij de pabo, waar hij een opleiding volgde tot leerkracht. Hierna studeerde hij nog enkele jaren muziek en MO-Nederlands.

Loopbaan

Vervloed signeerde in 1986 zijn eerste boek De kris danst. Omdat zijn schoonvader van Indonesische afkomst was, wist hij veel over dit land te vertellen en begon hij hier ook boeken over te schrijven. Vervloed is tevens werkzaam als parttime-leraar op een basisschool en geeft regelmatig lezingen in bibliotheken. In 2002 ontving hij in de openbare bibliotheek van Haarlem de "Makkelijk Lezen Trofee". Hij werkt veel samen met illustratoren als Roelof van der Schans, Peter Fitz Verploegh, Ja…Lees verder op Wikipedia