Boek
Nederlands
Voor de eerste keer wordt een mens toegelaten op de tovenaarsschool waar tot dan alleen elfen (de heersende klasse in Aardwereld) werden opgeleid.
Titel
De tovenaar
Auteur
Michael Peinkofer
Vertaler
Gerard Suurmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Zauberer
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Mynx, 2010
525 p.
ISBN
9789022553435 (paperback)

Besprekingen

De tovenaar van Michael Peinkofer is een fantasyroman die in het spoor sluimert van de traditionele fantasytoppers Tolkien en Feist. En dat is zeker niet negatief bedoeld, want ondanks de herkenbare patronen slaagt de auteur erin om een spannend verhaal te vertellen met beklijvende personages en veel oog voor detail.

De plaats van het gebeuren is Aardland, waar de multiculturele samenleving bestaat uit de intellectueel hoogstaande elfen, de net van wilden tot iets 'méér' geëvolueerde mensen, en de monsterachtige orks. Enkele elfen zijn uitgegroeid tot machtige tovenaars die talentvolle jongeren tot tovenaar opleiden. Alannah en Aldur zijn twee elfen die door hun opmerkelijke gaven voor een dergelijke opleiding zijn voorbestemd. Er klinkt echter een roep om vernieuwing in de tovenaarsorde: de progressieve tovenaar Farawyn wil een eeuwenlange traditie verbreken en ook andere wezens toelaten tot de tempel. Hij neemt een mens, Granock, als leerling. Granock krijgt het hard t…Lees verder
Na zijn in Duitsland populaire 'Ork'-serie is deze Duitse filmjournalist begonnen aan een nieuwe trilogie fantasyboeken, gezet in Aardwereld. Dit keer geen dwergen als hoofdrolspelers, maar drie tovenaarsleerlingen die naar de Elfse stad Shakara trekken om het vak te leren. Het redelijk eenvoudige plot komt met een paar verrassende wendingen niet tot een afronding; er zullen nog meer delen volgen. Het taalgebruik is hier een daar wat gekunsteld en met name de vele Elfse woorden hinderen geregeld bij het lezen. Zo zijn alle hoofdstuktitels in onvertaald Elfs. De woordenlijst achterin het boek helpt niet echt. De personages krijgen geen diepgang en evenzo de verzonnen wereld weinig cultuur of reliëf. Duidelijk is dat de auteur veel heeft geleend bij andere auteurs. Zo zijn veel namen nauwelijks verhulde kopieën van Tolkien (zoals Andaril, Farawyn). Standaard-fantasy dat niet boven de middelmaat uitkomt, maar onderhoudend leesvoer om een paar verloren uurtjes door te komen. Vergelijkbaar…Lees verder

Over Michael Peinkofer

Michael Peinkofer (1969) is een Duitse schrijver, filmjournalist en vertaler.

Na zijn studies in München in geschiedenis en communicatiewetenschappen, werkte Peinkofer als journalist en vertaler. Onder verschillende pseudoniemen heeft hij tot dusver meer dan 180 romans in diverse literaire genres geschreven. In 2004 verscheen De Broederschap, een bestseller. Andere bekende werken van hem zijn onder andere de Orc Trilogie, waarin Tolkiens schepselen de hoofdrol spelen, en zijn historische thriller De Schaduw van Thoth uit 2007. Ook schreef hij Aan de oever van de Styx (2009). Onder het pseudoniem Marc van Allen publiceerde hij de trilogie Invisibilis (2007), Venatum (2008) en Caligo (2010). Hij is ook onder het pseudoniem Michael J. Parrish bekend met de Torn-serie.

Bibliografie

Orc Trilogie