Strip
Nederlands

Kort en bondig

Merho (auteur)

Kort en bondig

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Titel
Kort en bondig
Auteur
Merho
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2008
48 p. : ill.
ISBN
9789002228681

Besprekingen

Nummer 118 in de 'Kiekeboe'-reeks bundelt twee minder bekende korte strips tot één album, nl. 'De methode Matopeh' en 'Het goede doel'. Beide verhalen, eerder al gepubliceerd in familiestripboeken, werden in 1995 ook al eens gebundeld in een speciale uitgave voor 'Het Laatste Nieuws', en zouden nu opnieuw uitgegeven worden op veelvuldig verzoek van de fans.

Volgens een studie die Boek.be in 2007 liet uitvoeren, is 'Kiekeboe' de best verkopende strip in België, vóór 'FC De Kampioenen' en 'Suske en Wiske'. Als we de verkoop van alle boeken in beschouwing nemen, moet 'Kiekeboe' enkel Harry Potter en de relieken van de dood laten voorgaan.

Oude verhalen van een goed verkopende strip opnieuw uitgeven, dat ruikt naar quick money. Winnen de financiële overwegingen het dan van de creativiteit? Ook met de speciale albums 30 jaar Kiekeboe of Kiekepedia speelt Merho immers handig in op het succes van de reeks. Deze albums vormen echter leuke collector's…Lees verder
Dit is alweer het 118de deel uit de stripserie 'De Kiekeboes'. Het album bestaat uit twee verhaaltjes. Het eerste gaat over de duivensport waarbij twee Japanse criminelen het gemunt hebben op prijswinnende duiven. Door tussenkomst van onder anderen Kiekeboe wordt de handel en kid(duiven)napping een halt toegeroepen. Het tweede verhaal gaat over diefstal van luxe goederen die mee gesmokkeld worden met hulpgoederen voor Travakstan. Een van de doelwitten zijn computers uit het ziekenhuis, waar een groot gedeelte van het verhaal zich afspeelt. De kwaliteit van deze serie mag onderhand bekend zijn: duidelijke, heldere tekeningen. De serie zit vol stripclichés, maar dat mag de pret voor vele jonge lezertjes niet drukken. De verhalen zijn eenvoudig en daardoor goed te volgen, met een duidelijke nadruk op goed en slecht. De slechteriken zijn ook altijd goed herkenbaar.

Over Merho

CC BY 3.0 - Foto van/door Andrew

Merho, pseudoniem van Robert Carolus Wilhelmina (Rob) Merhottein (Antwerpen, 24 oktober 1948), is een Belgische stripauteur, die voornamelijk gekend is voor zijn strip De Kiekeboes.

Levensloop

Merho groeide op in de Seefhoek, een wijk van Antwerpen. Aanvankelijk wilde hij komiek worden, maar Merho koos dan al op jonge leeftijd om striptekenaar te worden. Daarom bezocht hij meermaals de striptekenaars Bob Mau en Pom voor advies. Merho tekende tijdens zijn middelbareschooltijd zijn eerste strips. De gagstrip Comi & Dacske verscheen vanaf 1964 in het tijdschrift De Middenstand. Een andere gagstrip, Zoz en Zef, verscheen in 1965 in het tijdschrift Jong Caritas. Vervolgens studeerde Merho toegepaste grafiek aan de Sint-Lukashogeschool in Brussel. Na zijn studies begon hij in 1970 te werken bij Studio Vandersteen waar hij ter vervanging van Eduard De Rop de strip Jerom inktte. In o…Lees verder op Wikipedia