Boek
Nederlands

De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat

Louis Paul Boon (auteur), Kris Humbeeck (redacteur)
Prozagedicht over een misbruikt en vermoord meisje.
Onderwerp
Kindermoorden
Titel
De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat / Louis Paul Boon ; teksted. en naw. Kris Humbeeck ... [et al.]
Auteur
Louis Paul Boon
Redacteur
Kris Humbeeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2006
63 p. : ill.
ISBN
90-295-6445-8 (paperback) 9789029564458 (paperback)

Besprekingen

Het negende deel van het 'Verzameld werk 'van Louis Paul Boon is wellicht het dunste en staat wat magertjes te rillen naast bv. deel 14 dat de drie 'onkruidromans' bundelt . Het kan echter zeer goed alleen zijn mannetje staan in Boons oeuvre, reden waarom de uitgever dit 34 bladzijden tellende prozagedicht annex commentaar apart uitgeeft.

In dat commentaar wordt o.a. een criticus geciteerd die De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat vergeleek met Fritz Langs 'M - eine Stadt sucht einen Mörder'. Dat treft de zaak goed om twee redenen. Inhoudelijk, omdat het gaat over de moord op de jonge Eva Blancken en hoe de stad (politie, gerecht, pers, buurtmensen) als een dolleman op zoek gaat naar de dolleman die achter de moord steekt. De hand wordt gelegd op een zekere Vogel, een licht geestelijk gestoorde, wat simpele man die in het verleden een zedenfeit zou hebben gepleegd. Van de moord op Eva wordt hij vrijgesproken -- de ware dader doolt ongestoord verder door de stad.
Lees verder
In 1954 verscheen in het avantgardistische tijdschrift Tijd en Mens 'De kleine Eva uit de Kromme Bijlstraat', een lang prozagedicht over een misbruikt en vermoord meisje. Boon had een morbide archief van krantenknipsels over misdaad (zoals ook uit zijn roman Menuet blijkt) maar niemand wist zeker of dit gedicht teruggreep op een ware gebeurtenis. Nu heeft de literatuurstudent Wouter de Vries ontdekt dat in 1937 een zaak speelde zoals Boon die omschrijft. Met behulp van de Gazet van Antwerpen kon aangetoond worden hoeveel impact deze moord op een elfjarig meisje had. De dader werd nooit gepakt hoewel een zwerver die even verdacht was, wel vijf jaar cel kreeg voor iets anders. Boon blijft dicht bij de gebeurtenisssen in zijn gedicht en geeft aan dat 'Eva' in feite twee keer is vermoord, eerst door haar moordenaar en daarna door het politieapparaat. Het onderzoek bracht zoveel gegevens boven water die zich aan de rand van onze beschaving bevinden dat van 'terrains vagues' gesproken kan w…Lees verder

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst in een bescheiden arbeiderswoning aan de Dendermondse Steenweg als eerste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Joanna "Jeanneke" Alicia (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijf…Lees verder op Wikipedia