Boek
Nederlands

Karel in de herfst

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Karel in de herfst
×
Karel in de herfst Karel in de herfst

Karel in de herfst

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Peuter Karel gaat in de herfst de tuin en het bos in. Prentenboek met eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Herfst
Titel
Karel in de herfst
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2005
[26] p. : ill.
ISBN
9789044804249 (hardback)

Besprekingen

Dit vierkante prentenboek met twee afgeronde hoeken is een deel uit de serie over de peuter Karel en zijn vriendinnetje Kaatje. In deze serie worden belangrijke momenten en belevenissen in het peuterleven centraal gesteld. In dit deeltje is de herfst het onderwerp. Als Karel de tuin en het bos ingaat, ontdekt hij dat de bomen hun bladeren verliezen en er plotseling kastanjes, paddenstoelen, egels en slakken zijn. Op de paginagrote illustraties aan de rechterzijde kunnen de belevenissen van Karel worden gevolgd: lekker ritselen door de bladeren en ze bij elkaar harken. Op de linkerbladzijde staat de tekst op een felle kleurige ondergrond (in een schreefloze quasischrijfletter), waarin wat meer over de gevoelens van de peuter wordt verteld. De vrolijke, kleurrijke prenten zijn dik zwartomlijnd en drukken zo een wat kinderlijke speelse stijl uit, hetgeen herkenbaar is voor de doelgroep. Gedrukt op stevig papier. Vanaf ca. 2 jaar.

Karel in de herfst

Een kleurijk prentenboek dat vertelt over de belevenissen van een kleine jongen, Karel, in de herfst. De prenten tonen alleen het essentiële, zonder overbodige details, zodat jonge kinderen ze moeiteloos kunnen 'lezen'. Per dubbele pagina wordt er gefocust op één situatie die typisch is voor de herfst. De situaties volgen elkaar logisch op: 1. Karel kleedt zich warm aan om naar buiten te gaan 2. De boom wordt kaal 3. Karel harkt met papa bladeren bij elkaar 4. Karel ziet een slak 5. Karel ziet een egel 6. Karel drinkt warme chocomelk en eet cake met nootjes 7. Karel wil weer naar buiten en trekt regenkledij aan 8. Samen met mama stapt hij naar het bos 9. Karel raapt kastanjes en ziet paddestoelen 10. Karel ziet een eekhoorn 11. Het begint te regenen 12. Thuis tekent Karel over het bos. De situaties zijn herkenbaar voor peuters omdat ze zo realistisch zijn. De tekst voegt niet echt veel toe.

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties