Boek
Engels
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Twee Californische landarbeiders, van wie de één imbeciel en volkomen afhankelijk van zijn vriend is, vinden werk op een ranch. Onder de steeds moeilijker wordende omstandigheden berooft de imbeciel ongewild iemand van het leven.
Titel
Of mice and men
Auteur
John Steinbeck
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 1994
113 p.
ISBN
0-14-018829-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het verhaal is door zijn eenvoud, concreetheid en niet moeilijk te achterhalen thematiek zeer geschikt voor hen die nog niet zo vertrouwd zijn met de Engelse taal en literatuur: het thema is de kameraadschap tussen de kleine, slimme George en de sterke, zwakzinnige Lennie, die als landarbeiders rondtrekken en dromen van een eigen boerderij. George ziet zich echter gedwongen Lennie te doden, die door zijn handicap niet kan functioneren in deze maatschappij. Het verhaal speelt zich af in Californië. De dialoog is geschreven in het dialect van Salinas, Californië, de geboortestreek van de auteur. Bevat een introductie (20 p.) door Susan Shillinglaw. Zilverkleurige paperback met een close-up van een ongeschoren mannengezicht; goede letter en marges.

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangri…Lees verder op Wikipedia