Boek
Engels

The house of special purpose

John Boyne (auteur)

The house of special purpose

Genre:
Een 82-jarige Rus beleeft de Russische Revolutie vanuit het standpunt van de gewone man.
Titel
The house of special purpose
Auteur
John Boyne
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Black Swan, 2010
493 p.
ISBN
9780552775410 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Een 82-jarige man blikt men gemengde gevoelens terug op zijn leven. Als tiener verhuisde hij van het platteland naar St. Petersburg waar hij de lijfwacht werd van Alexander Romanov, de toekomstige opvolger van de tsaar. Van op de eerste rij zag hij in het begin van de 20e eeuw de Russische revolutie aankomen en viel ten prooi aan de onmogelijke liefde voor Anastasia. Na de Revolutie vluchtte hij met zijn vrouw naar Parijs en later naar London waar hij een bevredigende baan in het British Museum vindt. Uiterlijk kijkt hij nogal flegmatiek terug op zijn bijna voorbije leven maar de schuldgevoelens die zijn vrouw heel haar leven al koesterde, worden nog versterkt op haar sterfbed. Doorleefd verhaal van een jonge Ierse auteur (o.a. van het verfilmde 'The boy in the striped pyjama's*) die goed op weg is om zijn status van topauteur waar te maken. Dit is veel meer dan een thriller, het is tegelijkertijd een historische roman, maar meer nog een psychologisch portret, in de stijl van de grote…Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia