Boek
Nederlands

Jesse zoekt geheimen

Johanna Kruit (auteur), Peter Van Harmelen (illustrator)
+1
Jesse zoekt geheimen
×
Jesse zoekt geheimen Jesse zoekt geheimen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Jesse gaat geheimen sparen. Hij schrijft ze op in een boek. Maar geheimen vinden is moeilijk. AVI-E3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Jesse zoekt geheimen
Auteur
Johanna Kruit
Illustrator
Peter Van Harmelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2008
25 p. : ill.
ISBN
9789043703352 (hardback)

Besprekingen

Jesse vraagt zich af of iedereen geheimen heeft en besluit ernaar op zoek te gaan om ze op te schrijven in een boek. Zo volgt hij Poeke de poes, die poept bij de sloot, en komt hij er achter dat oma's tanden nep zijn en dat opa in het geheim van de kaas snoept. Bakker Piet zingt dan weer een geheim liedje bij het bakken van het brood. Mama beweert verder dat ze geen geheim heeft, en papa verklapt zijn geheim niet omdat het een geheim is.

Dan besluit Jesse om zelf een geheim te maken: hij stopt een briefje in een doosje met het opschrift "Dit is een geheim. Wie het vindt, mag het hebben." Hij legt het doosje bij een boom in het park en wacht, maar niemand ziet zijn doosje. Jesse is boos en stapt naar huis. Op de terugweg merkt hij echter dat zijn doosje toch weg is. Thuisgekomen ziet hij dat mama zijn doosje heeft gevonden en dat ze nu dolgelukkig is dat ze ook een geheim heeft. Jesse schrijft alles in zijn boek en zijn geheim is dat hij niets verklapt heeft aan mama.

Joh…Lees verder
Jesse gaat geheimen sparen; hij schrijft ze op in een boek. Maar dat valt niet mee, want waar begint een geheim? Hij gaat op zoek en vindt eerst het geheim van Poeke de poes. Tanden in een glas zijn het geheim van oma en ook opa’s geheim is niet veilig voor Jesse. Jesse maakt ook zelf een geheim en verstopt dit in het park. En wie komt er met Jesses geheim thuis? Mama! Jesse zegt natuurlijk niets… een echt geheim dus! Het verhaal van Jesse wordt in korte zinnen, nergens regeloverstijgend, in korte hoofdstukken, verteld. De tekst is wisselend van opbouw: sommige hoofdstukken hebben een begin en een eind, sommige hoofdstukken lopen door en sommige verhaallijnen zijn erg toevallig. Ieder hoofdstuk begint op de linkerpagina en eindigt op de rechterpagina. Een grote prent (aquarel, met zwarte lijnen) vol details en met humor, maakt de naast elkaar liggende pagina’s ‘af’. Dit handzame, stevig uitgegeven Schelpjesboek* (voor kinderen die net kunnen lezen) maakt een brug van prentenboek (veel…Lees verder

Over Johanna Kruit

Johanna Anna Kruit (Zoutelande, 14 december 1940) is een Nederlands schrijfster.

Biografie

Kruit groeide op als een na oudste in een gezin van elf kinderen. Haar vader was boekhandelaar. Kruit bezocht de mulo en werkte daarna als verpleegster in een kindersanatorium. Daarna had ze een tijdje een jeugdrubriek in een regionale krant. Toen ze op latere leeftijd last kreeg van een hernia en ze lange tijd op bed moest gaan liggen begon ze met schrijven.

In 1976 debuteerde bij uitgeverij WEL het boek Achter een glimlach. In 1989 kwam haar eerste kinderboek Als een film in je hoofd uit. Hierna ging ze verhalen en gedichten schrijven voor Vrij Nederland, Margriet, Okki, Taptoe en Mik-Mak. In 1996 kreeg ze een Vlag en Wimpel voor haar jeugdbundel Zoals wind om het huis. Kruit wordt samen met de schrijvers Leendert Witvliet, Wiel Kusters, Remco Ekkers en Ted van Lieshout gereken…Lees verder op Wikipedia