Luisterboek
Nederlands

Onverwacht inzicht : het persoonlijke verhaal van een neurologe over haar hersenbloeding

Jill Bolte Taylor (auteur), Marjolein Algera (verteller)

Onverwacht inzicht : het persoonlijke verhaal van een neurologe over haar hersenbloeding

Genre:
Onderwerp
Beroerten
Titel
Onverwacht inzicht : het persoonlijke verhaal van een neurologe over haar hersenbloeding
Auteur
Jill Bolte Taylor
Verteller
Marjolein Algera
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My stroke of insight : a brain scientist's personal journey
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2009
5 cd's
Speelduur
350 min.
ISBN
9789021545943

Besprekingen

Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door (stem)actrice Marjolein Algera. De auteur, een Amerikaanse neuroanatoom, beschrijft haar ervaringen nadat zij op 37-jarige leeftijd een hersenbloeding kreeg. Door haar kennis van het centrale zenuwstelsel te combineren met haar persoonlijke ervaringen na de ernstige bloeding van een vat in de linkerhelft van haar hersenen is het een bijzonder verhaal geworden. Zij beschrijft haar herstel op zo'n wijze dat vele patiënten daar kennis van zullen wensen te nemen. Het duurde acht jaar voor zij geheel genezen was. De omslag bevat drie eenvoudige illustraties van het limbisch systeem, de organisatie van de cortex en het gebied van de hersenbloeding. Het luisterboek eindigt met 'Aanbevelingen voor herstel'.

Over Jill Bolte Taylor

CC BY 2.0 - Foto van/door Steve Jurvetson from Menlo Park, USA

Jill Bolte Taylor (Louisville, Kentucky, 1959) is een Amerikaans neuroanatomiste gespecialiseerd in postmortaal onderzoek van het menselijk brein. Ze is verbonden aan de Indiana University School of Medicine en is de spreekbuis voor het Harvard Brain Tissue Resource Center. Tevens heeft ze praktijk aan het Midwest Proton Radiotherapy Institute. Haar eigen ervaring met een ernstige beroerte op de leeftijd van 37 jaar (in 1996), gevolgd door een negen jaar durende herstelperiode, heeft haar werk als wetenschapster zeer beïnvloed. Hiervoor werd zij door Time in mei 2008 opgenomen in de lijst van 's werelds honderd invloedrijkste personen.

Achtergrond

Op 10 december 1996 ontdekte Taylor bij het ontwaken dat ze aan een zeldzame vorm van beroerte onderhevig was. Drie weken later, op 27 december 1996, onderging ze een grote hersenoperatie in het Massachusetts General Hospital om een bloedklonter ter grootte van een golfbal te la…Lees verder op Wikipedia