Boek
Nederlands
In de zomer van 1919 wacht een voor heldendom gedecoreerde boerenzoon in een cel zijn veroordeling af.
Titel
De rode halsband
Auteur
Jean-Christophe Rufin
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le collier rouge
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
222 p.
ISBN
9789085426134 (paperback)

Besprekingen

Hondstrouw aan het front

Jean-Christophe Rufin plaatst een oorlogsheld in de gevangenis. Zijn hond houdt voor de poort trouw de wacht.De rode halsband gaat over wat mens en dier van elkaar onderscheidt.

In de Eerste Wereldoorlog werden niet alleen mensen, maar ook talloze dieren gemobiliseerd. Honden werden ingezet om landmijnen te detecteren, gewonden op te sporen, te waarschuwen voor gifgas, boodschappen over te brengen en ratten te vangen. Als mascotte en gezelschapsdier krikten ze het moreel van de manschappen op. De heldhaftigsten kregen na afloop een lintje voor bewezen diensten.

MetDe rode halsband brengt Jean-Christophe Rufin een hommage aan die tienduizenden dieren die tegen wil en dank aan het front terechtkwamen. De voormalige arts zonder grenzen en ambassadeur, maakte naam met lijvige historische romans als De Abessijn en Braziliaans rood. De auteur, een doorgewinterde globetrotter, legde een uitgesproken voorkeur aan de dag voor verre landen en vervlogen tijden, maar deze keer blijft hij dichter bij huis. Uitgangspunt was een waargebeurde anekdote die een bevriende fotograaf hem ooit heeft verteld over zijn grootvader, een oorlogsheld die werd gearresteerd en be…Lees verder

De beide wereldoorlogen blijven een grote rol spelen in de Franse literatuur, met name de Eerste Wereldoorlog. Deze roman speelt zich af na het einde ervan. Korporaal Morlac, onderscheiden met het Légion d’honneur, zit gevangen op het politiebureau van een kleine stad, waar hij wordt ondervraagd door rechter Lantier over zijn onbegrijpelijke misdaad. Vooralsnog is onduidelijk waaruit die bestaat. Morlacs hond, Wilhelm, staat onafgebroken voor het politiebureau te blaffen. Deze hond heeft hem gevolgd sinds hij naar het front is vertrokken en is hem buitengewoon trouw. Maar Morlac waardeert deze trouw volstrekt niet. Wat is daarvan de reden? Lantier moet vaststellen welke straf Morlac verdient. Hij probeert Morlac te laten zeggen dat hij zijn wandaad in dronkenschap heeft begaan, maar Morlac weigert koppig om toe te geven. Uiteindelijk vertelt hij zijn schokkende verhaal. Een aangrijpend en mooi verteld verhaal over een onbekende episode uit WO I. De auteur (1952) is schrijver, arts en …Lees verder

Over Jean-Christophe Rufin

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Nonosaumon

Jean-Christophe Rufin, geboren op 28 juni 1952 in Bourges (Cher), is een Franse arts, diplomaat en schrijver. Van 2002 tot 2006 was hij de voorzitter van de Franse humanitaire organisatie Action contre la Faim. Hij was de Franse ambassadeur in Senegal en Gambia van 2007 tot 2010. Hij werd in 2008 gekozen tot lid van de Académie française.

Privé-leven

Omdat de vader van Rufin het gezin al vroeg verlaten had en zijn moeder als journaliste in Parijs werkte groeide Jean-Christophe op bij zijn grootouders in Bourges. Zijn grootvader heeft als arts deelgenomen aan de Eerste Wereldoorlog. In 1940, gedurende de bezetting van Frankrijk door Duitse troepen in de Tweede Wereldoorlog, werd hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Een represaille voor het verbergen van leden van het verzet in zijn huis in Bourges.

Jean-Christophe Rufin heeft drie kinderen. Zijn eerste vrouw komt uit …Lees verder op Wikipedia