Boek
Nederlands

Ben en Fleur in de ballon

+1
Ben en Fleur in de ballon
×
Ben en Fleur in de ballon Ben en Fleur in de ballon

Ben en Fleur in de ballon

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ben en Fleur winnen een prijs. Ze mogen vliegen met een ballon. Als dat maar goed gaat. AVI-E3. Vanaf ca. 6 jaar.
Leesniveau
AVI E3, AVI 2
Titel
Ben en Fleur in de ballon
Auteur
Isabel Van Duijne
Taal
Nederlands
Uitgever
Assen: Maretak, 2008
25 p. : ill.
ISBN
9789043703390

Besprekingen

Ben en Fleur doen mee aan een wedstrijd en winnen de hoofdprijs: een reis met een luchtballon. Wanneer Ben echter droomt dat hij de reis maakt, loopt het fout. Het is daarbij overigens niet meteen duidelijk of het om een droom gaat, wat voor de nodige spanning zorgt bij jonge lezertjes. In de droom vliegen Ben en Fleur alleen weg met de ballon en proberen ze zich vast te klampen aan de kerkhaan. Wanneer de nacht valt, maakt een krijsende meeuw het duo wakker en dreigen ze in zee te storten. Een vriendelijke dolfijn redt de kinderen en brengt hen naar hun strand. Door de wekker wordt Ben terug naar de realiteit gebracht. Gelukkig verloopt de echte vliegreis iets rustiger.

Dit boek richt zich tot beginnende lezers; de zinnen zijn eenvoudig van structuur, de woordenschat sober en aangepast aan het beoogde leesniveau. Het boek bevat zeven hoofdstukken met telkens drie pagina's tekst en een hele hoop illustraties die in de eerste plaats funtioneel de tekst ondersteunen. Het verhaal…Lees verder
Ben en Fleur doen mee aan een kleurwedstrijd en winnen de hoofdprijs. Ze mogen mee met een ballonvaart. De nacht ervoor slaapt Ben onrustig. Hij droomt dat hij met Fleur alleen met de ballon vaart en in zee belandt. Gelukkig brengt een dolfijn hen terug aan wal. De volgende dag gaan ze dan echt de lucht in. De verhaalinhoud is wat ongeïnspireerd en weinig doordacht. De overgang van realiteit naar droom is duidelijk in het verhaal, maar de droom zelf is al te clichématig. De lay-out oogt aardig door het gevarieerde samenspel van tekst en illustraties. De afwisseling in de zinsbouw en het gebruik van dialogen zorgen ervoor dat de tekstblokken vlot lezen. De zachtgetinte schilderijen geven passend het verhaalverloop weer. Dit handzame, stevig uitgegeven Schelpjesboek* (voor kinderen die net kunnen lezen) maakt een brug van prentenboek (veel kijken) naar zelf lezen. Een leesboek voor kinderen vanaf ca. 6 jaar, AVI-E3, die al een achttal maanden leesonderwijs achter de rug hebben.