Boek
Nederlands

Ilios & Odysseus

Imme Dros (auteur), Harrie Geelen (illustrator), Homerus (naar het werk van)
Navertelling van twee Griekse epossen. Vanaf ca. 13 jaar.
Bevat
Ilios : het verhaal van de Trojaanse oorlog
Odysseus : een man van verhalen
Titel
Ilios & Odysseus
Auteur
Imme Dros
Illustrator
Harrie Geelen
Naar het werk van
Homerus
Taal
Nederlands
Parallele titel
Ilios en Odysseus
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2011
432 p. : ill.
ISBN
9789045112442 (paperback)

Besprekingen

Na de Odyssee-vertaling-in-dichtvorm maakte Dros deze twee Griekse epen voor jongeren toegankelijk in een navertelling; ze verschijnen hier gebundeld. 'Ilios', het Trojeverhaal wordt door oorlogsgod Ares himself verteld en gunt de lezer een kijkje in de mensen- en godenwereld. Ares vlotte stijl en moderne woordkeus maken veel voetnoterij overbodig. Knap van opzet en taal dus. Zo mogelijk nog knapper is de hervertelling van Odysseus lotgevallen. Schijnbaar moeiteloos houdt Dros de oorspronkelijk al vrij ingewikkelde raamvertelling bijeen. In de verhalen van en over Odysseus zien we de held vanuit uiteenlopende perpectieven belicht. Vermakelijk is onder andere de manier waarop de godin Athene als een soort razende radioreporter af en toe verslag aan Zeus uitbrengt, terwijl tegenstreefster Afrodite ook aan het woord komt. Dros toont een (niet altijd heel subtiel, maar altijd zeer levend) gevoel voor humor, misschien niet door al haar jonge lezers begrepen. De levendige, geestige en nog a…Lees verder

Ilios & Odysseus

Dit is de zoveelste herdruk in één band van: Ilios, het verhaal van de Trojaanse oorlog (1999) en Odysseus, een man van verhalen (1994). In deel I verhaalt Imme Dros de aanloop tot de Trojaanse oorlog, ook de uiteindelijke afloop met de inname van de stad. Alles wordt lichtjes ironisch verteld door Ares, god van de oorlog. In deel II over Odysseus wordt elk hoofdstuk door een ander personage verteld. Imme Dros kiest voor gewone spreektaal, die soms banaal klinkt. Haar spelling is consequent op zijn Grieks. Voorin staan kaartjes, achterin volgt een lange lijst met meer dan honderd eigennamen. Een inhoudstafel ontbreekt. De zwart-witillustraties van echtgenoot Harrie Geelen, overgenomen van de vorige drukken, zijn uitgevoerd met de computer in een pointillistische stijl.


Over Imme Dros

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Imme Dros

Emmy Theodora (Imme) Dros (Oudeschild, 26 september 1936) is een Nederlandse schrijfster van jeugdliteratuur.

Leven

Dros wordt als eerste van zes kinderen geboren op Texel en groeide op dat eiland op. Ze bezocht het gymnasium in Den Helder en studeerde Nederlands in Amsterdam. Daarbij ontmoette ze haar echtgenoot Harrie Geelen met wie ze drie kinderen kreeg, onder wie Pieter Geelen (1964), de mede-oprichter van het navigatiebedrijf TomTom.

In 1971 debuteerde Dros als schrijver met Het paard Rudolf. Harrie Geelen, met wie ze in Hilversum woont, illustreerde veel van haar boeken.

Werk

In de jaren zeventig schreef Dros boeken over dieren en boeken naar aanleiding van televisieseries waaraan haar man ook meewerkte. Vanaf de jaren 80 nemen onzekere pubers een grote plaats in in haar werk. Eind jaren 80 volgen boeken voor beginnende lezers, onder andere de serie over Roosje. Veel opzi…Lees verder op Wikipedia

Suggesties