Luisterboek
Nederlands

Hugo Claus leest...

Hugo Claus (auteur)
Hugo Claus draagt gedichten voor die hij tussen 1977 en 1985 maakte. Ondermeer een in menoriam voor zijn goede vriend, de Antwerpse dichter H. C. Pernath. Verder een gedicht over een achtiende eeuwse ter dood veroordeelde bandiet zoals ze tijdens de Franse bezetting in Vlaanderen floreerden en enkele liefdesgedichten.
Bevat
Het graf van Pernath
Halloween
Jan de Lichte
Sonnetten
Envoi
Titel
Hugo Claus leest...
Auteur
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: HKM Literatuur, 2007
1 cd
Speelduur
ca. 60 min.
ISBN
9789081139526

Besprekingen

Het audioboek is, na een nogal aarzelende start, duidelijk aan een opmars toe. Blijkbaar willen veel lezers ook verhalen en gedichten horen, in de auto of tijdens andere bezigheden. Als de tekst daarenboven door de auteur zelf wordt voorgelezen, wordt dat als een duidelijke meerwaarde beschouwd (dat sommige schrijvers niet zo een beste declamatoren zijn, neemt men er nog wel bij). Nu, deze liefhebbers van poëzie in auditieve vorm worden met deze magistrale cd op hun wenken bediend. Hugo Claus sprak in 1987 een aantal van zijn beste gedichten uit die periode in, rustig en beheerst maar tegelijk met de indrukwekkende voordrachtstem die hem zo eigen is. Slechts enkele teksten zijn hier opgenomen, maar de titels spreken voor zich. De gedichtenreeks 'Halloween' (die Claus schreef in samenwerking met Sylvia Kristel, die voor de bibliofiele editie zeefdrukken vervaardigde) is nog het minst bekend. Daarnaast zijn twee klassieke gedichtenreeksen opgenomen: 'Het graf van Pernath' ? een indrukwe…Lees verder
Hugo Claus leest een aantal van zijn eigen gedichten. De eerste is 'Het graf van Pernath', een rouwgedicht voor zijn vriend-dichter H.C. Pernath (verschenen in 1972). Verder zijn te horen 'Halloween', liefdesgedichten (1985), 'Jan de Lichte', gedicht over een 18e eeuwse terechtgestelde bandiet (1986) en 'Envoi' het afscheidsgedicht van zijn 100 gedichten (1986). Deze opname uit 1987 geeft een zeer goede indruk van de kwaliteit van de gedichten van Claus; zijn lezen is imposant en versterkt de indruk. Naast individueel gebruik, zeer goed bruikbaar vanaf de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

Over Hugo Claus

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus duizenden gedichten, tientallen toneelstukken en diverse romans, waarvan de bekendste zijn meesterwerk Het verdriet van België uit 1983 is.

Algemeen

Het werk van Claus is divers van karakter. De auteur mengt het tragische, verhevene, klassieke met het banale, burleske en obscene. Terugkerende thema's zijn: de liefde voor de moeder, de haat tegen de (afwezige) vader, seksualiteit, het schuldgevoel door het katholieke geloof en Vlaanderen in en na de oorlog.

Claus publiceerde onder het pseudoniem Dorothea van Male de roman Schola nostra (1971). Hij gebruikte ook de pseudoniemen hugo c. van astene, Anatole Ghekiere, Jan Hyoens, Thea…Lees verder op Wikipedia