Boek
Nederlands

Liefde in tijden van cholera : roman

Liefde in tijden van cholera : roman

In de reeks:
Genre:
De tragikomische liefdesgeschiedenis tussen een realistische vrouw en een romantische man.
Onderwerp
Colombia, Liefde
Titel
Liefde in tijden van cholera : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El amor en los tiempos del colera
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 1998
593 p.
ISBN
90-417-1012-4

Andere talen:

Besprekingen

De jonge Florentino Ariza koestert voor het meisje Fermina Daza een hartstochtelijke genegenheid die men in de regel als 'jeugdliefde' zou bestempelen, ware het niet dat de jongeman, ook nadat Fermina met een derde is getrouwd, haar in zijn hart blijft koesteren en, wat meer is, de hoop levendig houdt dat zij toch ooit de zijne zal worden, weze het ook na 50 jaar. Precies heb ik het niet nagerekend, maar er moeten ongeveer 50 jaren verlopen zijn wanneer zijn droom eindelijk werkelijkheid wordt en zijn immense geduld dus wordt beloond. Wat ik hier in deze enkele woorden neerschrijf, vormt het brede kader voor een fanatiek, haast krankzinnig proces van toenadering en afwijzing dat stapvoets naar zijn finale punt toegroeit, als een narratieve hulde aan de verbeten trouw, die zich op geen enkel moment laat afbrengen van het gestelde doel. García Marquez weet dit te brengen in een verhaaltrant en met een stofbeheersing zo lichtlopend en vlot dat schrijven erbij de gemakkelijkste zaak van d…Lees verder
Deze tragikomische geschiedenis van een levenslange onbeantwoorde liefde speelt zich af tegen de woelige achtergrond van een koloniale stad aan Colombia's Caribische kust rond 1900. Garcia Marquez verwisselt in deze roman de decors van het bekende dorpje Macondo voor die van de telkens oplaaiende burgeroorlog, technische vernieuwingen als luchtvaart en stoomaandrijving in het begin van de 20e eeuw in een stad als Cartagena of Barranquila in Colombia. De verteltrant is ook minder magisch en universeel als in zijn beroemde 'Honderd jaar eenzaamheid'; de plaats- en tijdsaanduidingen zijn exacter. Garcia Marquez (1928) kreeg in 1982 de Nobelprijs voor zijn literaire werk. Deze Nederlandse vertaling is voorzien van een verklarend Spaans woordenlijstje achterin. Paperback; kleine maar vette druk.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme, hoewel zijn schrijfstijl daar niet helemaal in valt te plaatsen.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in…Lees verder op Wikipedia