Boek
Engels
Aangetrokken door de goudkoorts in Nieuw-Zeeland belandt een jonge Schot in 1866 vrijwel direct na zijn aankomst in een geheime bijeenkomst van twaalf mannen die proberen enkele raadselachtige misdrijven te ontrafelen die op een en dezelfde dag hebben plaatsgevonden.
Titel
The luminaries
Auteur
Eleanor Catton
Taal
Engels
Editie
1 ed.
Uitgever
New York: Back Bay Books, 2014
830 p.
ISBN
978-0-316-07429-2

Andere talen:

Besprekingen

Aangetrokken door de goudkoorts arriveert de jonge Schot Walter Moody in 1866 op het Zuider Eiland van Nieuw-Zeeland. Nog diezelfde avond verzeilt hij in een geheime bijeenkomst van twaalf mannen, die - in een poging de raadselachtige gebeurtenissen van één dag op te lossen - ieder hun eigen visie op de zaken geven. Zonder het te weten beschikt Walter over informatie die een belangrijke schakel blijkt te zijn. Op het eerste oog een Victoriaanse detective, waarvan de stijl aanvankelijk 19e eeuws aandoet: theatrale dialogen, met hoofd- en bijzinnen, vol observaties en analyses. Halverwege het boek wordt de stijl directer en meer eigentijds. Een goed geschreven verhaal met boeiende karakters en een bijzondere opbouw. De hoofdstukken worden steeds korter, vergelijkbaar met de afnemende stand van de maan, en de inleidingen bij ieder hoofdstuk steeds langer. Het verhaal eindigt uiteindelijk bij het begin. De structuur is gebaseerd op de astrologische dierenriem, maar voor het verhaal zelf i…Lees verder

Over Eleanor Catton

CC BY 2.0 - Foto van/door NZatFrankfurt

Eleanor Catton (London (Ontario), 24 september 1985) is een in Canada geboren Nieuw-Zeelands auteur. Haar tweede roman, Al wat schittert, speelt zich af in de 19e-eeuwse goudvelden bij Hokitika op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland en won in 2013 de Booker Prize. Eleanor Catton was op dat moment 28 jaar oud en daarmee de jongste schrijver die ooit deze prestigieuze prijs won. Met 832 pagina's was Al wat schittert tevens de omvangrijkste winnaar van de prijs ooit.

Boeken

  • 2008: De Repetitie (Engelse titel: The Rehearsal)
  • 2013: Al wat schittert (Engelse titel: The Luminaries)