Boek
Engels

Black Beauty

Anna Sewell (auteur), Charlotte Hough (illustrator), Meg Rosoff (inleider)
Het zwarte paard Black Beauty (ik-figuur) vertelt over zijn belevenissen in Engeland, omstreeks 1900. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Black Beauty
Auteur
Anna Sewell
Illustrator
Charlotte Hough
Inleider
Meg Rosoff
Taal
Engels
Editie
10
Uitgever
London: Puffin, 2008
VI, 262, [13] p. : ill.
ISBN
9780141321035 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De eerste levensjaren van Black Beauty zijn gelukkig. Speels dartelt hij met zijn moeder in het weiland van de landheer. Geliefd bij alle gezinsleden groeit hij op tot een krachtig, goed ingereden paard. Maar als de familie wegens ziekte gaat emigreren, worden alle dieren verkocht. Vanaf dat moment verandert het zorgeloze leventje van Black Beauty stilaan in dat van een werkpaard, volkomen afhankelijk van de goedwilligheid en het humeur van zijn nieuwe eigenaren. Heruitgave van de wereldberoemde Engelstalige bestseller (1877) over het leven van een karaktervolle, zwarte hengst in het Engeland van de Victoriaanse tijd. Black Beauty (ik-figuur) krijgt te maken met meesters die hart hebben voor hun dier, onwetende eigenaren en gewetenloze uitbuiters die hun paard afjakkeren en verwaarlozen. Paarden hoorden bij het dagelijks leven. Maar menig paard moest onnodig lijden door het couperen van de staart, het gebruik van opzetteugels, oogkleppen en zwepen. Een indringende oproep van de auteur…Lees verder

Over Anna Sewell

Anna Sewell (Great Yarmouth, Norfolk, 30 maart 1820 - Old Catton, Norwich, 25 april 1878) was een Brits schrijfster die bekendheid verwierf met haar enige boek, de klassieker Black Beauty.

Zij werd geboren in een gezin van Quakers. Haar moeder, Mary Wright Sewell (1797 - 1884), was een succesvol schrijfster van jeugdliteratuur. Anna assisteerde haar moeder bij het corrigeren en redigeren van haar werk en raakte zodoende geïnteresseerd in het literaire werk.

Anna Sewell raakte ten gevolge van een val op jeugdige leeftijd ernstig gewond aan haar benen, waardoor zij voor de rest van haar leven zeer moeilijk ter been was. Zij verplaatste zich met behulp van krukken en met een door een paard getrokken koetsje. Dit laatste vergrootte haar betrokkenheid bij het lot van paarden, die destijds niet altijd konden rekenen op een goede behandeling.

Zij schreef haar eerste en enige werk, Black Beauty, tussen 1871 en 1877, in een periode waarin haar gezon…Lees verder op Wikipedia