Boek
Nederlands

Het hoogste goed

Andrea Bajani (auteur), Yond Boeke (vertaler), Patty Krone (vertaler)
Een jongen die een groot verdriet als een hond met zich meevoert, heeft als enige sympathisant een meisje dat eveneens een geheim met zich meedraagt.
Onderwerp
Eenzaamheid
Titel
Het hoogste goed
Auteur
Andrea Bajani
Vertaler
Yond Boeke Patty Krone
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Un bene al mondo
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
143 p.
ISBN
9789025304553 (paperback)

Besprekingen

Een vriendje genaamd verdriet

Roman. Andrea Bajani schreef met Het hoogste goed een sprookjesachtige novelle over het verdriet dat elk mens met zich mee draagt, en hoe het te kalmeren en te koesteren.

De Italiaan Andrea Bajani werd in ons taalgebied bekend met Wie houdt dan stand? uit 2007. Zijn nieuwste roman, Het hoogste goed, is thematisch verwant aan die doorbraakroman over een zoon die lijdt onder het uiteenvallen van zijn gezin. Maar stilistisch is deze novelle een geval apart.

Al mogen we er van de verteller geen echt sprookje in zien, toch is dit boek als een sprookje geschreven. Het verhaal begint ei zo na met 'Er was eens', en vertoont een hoge mate van abstractie. Het gaat 140 bladzijden over 'een jongen die een verdriet met zich meedroeg waarvan hij niet wilde scheiden'. En het meedragen mogen we vrij letterlijk nemen. 'Verdriet' is in dit verhaal als een huisdier dat zijn baasje overal vergezelt. Het is als een hondje dat in sommige gevallen gehoorzaamt en braaf aan de leiband loopt, maar in andere gevallen agressief en oncontroleerbaar kan zijn. Ook andere mensen verschijnen in het fysieke gezelschap van hun ver…Lees verder

Een jongen met een groot verdriet (onbenoemd, maar wellicht de ruzies tussen zijn ouders) sleept zich door het leven, met als enige sympathisant een meisje dat eveneens een geheim met zich meedraagt. Jaren later verlaat hij zijn dorp en bouwt in een andere stad een nieuw leven op, maar zijn verdriet en het meisje uit zijn jeugd blijven hem altijd bij. Dit is de centrale verhaallijn van deze poëtische roman, waarbij de schrijver de gebeurtenissen echter niet realistisch beschrijft, maar meer als een zelfverklaard sprookje, waarbij het verdriet de jongen als een hond begeleidt. Ook zijn vader en zijn vriendinnetje hebben een eigen hond, de één groot en zwaar, de ander klein en mottig, als metafoor voor hoe iedereen zijn eigen verdriet in zich draagt. Een dichterlijk boek dat gelezen kan worden als een poging om uit je eigen eenzaamheid te breken, maar ook als analyse van een rouwperiode of depressie. Te waarderen voor wie geen moeite heeft met een gebrek aan actualiteit, realisme of spe…Lees verder