Boek
Nederlands

De vreemdeling

Albert Camus (auteur)
Een wegens moord ter dood veroordeelde jonge man hervindt zichzelf in het aanvaarden van een zekerheid zonder hoop.
Titel
De vreemdeling
Auteur
Albert Camus
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'etranger
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1980
147 p.
ISBN
90-234-0221-9
Andere talen:

Besprekingen

In Algerije spelend verhaal waarin een jonge Fransman, onder invloed van de loop der gebeurtenissen en de hitte van de zon een Arabier doodt. Meursault is een vreemde jongeman, goed op zijn werk, maar met weinig emotioneel vermogen; uitingen van liefde of vriendschap kent hij niet. Zonder enig duidelijk motief vermoordt hij iemand en wordt ter dood veroordeeld. Berouw kent hij evenmin. Door alles heen voelt hij zich een tevreden mens. Een sober, uitzonderlijk goed geschreven verhaal, dat uitstekend is vertaald. Normale druk.

Over Albert Camus

Albert Camus (Mondovi, Frans-Algerije, 7 november 1913 – Villeblevin, 4 januari 1960) was een Frans filosoof, journalist en schrijver van romans, essays en toneelstukken. Hij ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur.

Camus wordt vaak naast Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir als een van de leidende figuren van het existentialisme beschouwd, maar hij weigerde het label 'existentialisme' pertinent. Zijn denken verschilt van dat van Sartre waar het de aard van het bestaan betreft: bij Camus staat het tastbare centraal, waar Sartre zich meer op het intellectuele bestaan toelegde.

Jonge jaren

Camus werd geboren in een Frans-Algerijns (pied-noir) gezin. Zijn moeder, Catherine Sintes, was van Spaanse afkomst. Vader Lucien sneuvelde in de Slag bij de Marne in 1914 tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen Camus nog geen jaar oud was. Camus leefde met zijn analfabete moeder in armoedige omstandigheden tijdens zijn jeugd i…Lees verder op Wikipedia