Boek
Nederlands

De onverwachte gast

Agatha Christie (auteur), Charles Osborne (bewerker)
Als een onverwachte gast de vrouw des huizes met een pistool in haar hand bij het lichaam van haar invalide echtgenoot ziet staan en zij zelfs bekent, vermoedt hij dat zij toch niet de moordenaar is.
Extra onderwerp
Detectives
Titel
De onverwachte gast / Agatha Christie ; een bewerking van het gelijknamige toneelstuk door Charles Osborne
Auteur
Agatha Christie
Bewerker
Charles Osborne
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The unexpected guest
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1999
157 p.
ISBN
90-245-3634-0

Besprekingen


De onverwachte gast is de romanbewerking van het gelijknamige toneelstuk van Agatha Christie door de Britse journalist Charles Osborne. Een vreemdeling belandt tijdens een dichte mist met zijn auto in een greppel. Hij zoekt naar een teken van leven in de omgeving en ontdekt een afgelegen landhuis waar hij hulp hoopt te vinden. Daar treft hij een vrouw aan bij het levenloze lichaam van haar echtgenoot. Ze bekent haar man te hebben vermoord. De onverwachte gast wil haar helpen en samen beramen ze een plan.

Het verhaal speelt zich af in het landhuis van Richard Warwick. Door een ongeluk is hij sinds jaren aan een rolstoel gekluisterd. Hij woont er samen met zijn vrouw Laura, zijn moeder, een halfbroer en twee bedienden. Brigadier Cadwallader, belast met het onderzoek, graaft diep in het verleden van Warwick en zijn huisgenoten. Er komen steeds nieuwe verdachten op de proppen en bekentenissen worden in twijfel getrokken.

Osborne weet de stijl van Agatha Christie t…Lees verder
Weer eens wat anders: een toneelstuk van Christie, bewerkt tot roman. Op een mistige avond komt een gestrande automobilist aan bij een landhuis en vindt een doodgeschoten man in een rolstoel en de echtgenote met een revolver in haar hand ernaast. Alles lijkt duidelijk, maar dat is schijn. De dode man werd door meer bewoners van het landhuis gehaat, ook door zijn vrouw. De onverwachte gast wil de echtgenote helpen om onder de potentiële daders de ware schuldige te vinden. Ook een gebeurtenis uit het - recente - verleden speelt een rol. De ogenschijnlijke dader wordt gedood, maar was hij werkelijk de moordenaar? Dat wordt pas aan het einde van deze typisch Engelse whodunit duidelijk. Tijdloze ontspanningslectuur. Pocketeditie.

Over Agatha Christie

Dame Agatha Mary Clarissa Miller (Torquay, 15 september 1890 – Wallingford, 12 januari 1976) was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken zijn in ten minste 108 talen vertaald, waarvan er wereldwijd ruim 3 miljard zijn verkocht.

Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen. Er zijn bijna 200 verfilmingen van en over Christies werk en over het leven van de auteur op het witte doek en de beeldbuis verschenen.

Ze is geestelijk moeder van onder meer Hercule Poirot, Miss Marple, Tommy en Tuppence en Mr. Harley Quin.

Levensloop

Jeugd

Agatha Mary Clarissa Miller wordt op 15 september 1890 geboren in Torquay, een statige kustplaats in Devon (Zuidwest-Engeland). Ze is de tweede dochter en het derde kind van d…Lees verder op Wikipedia