Tentoonstelling jenever- en likeuraffiches

Tentoonstelling jenever- en likeuraffiches 1890 - 1940

Van dinsdag 10 tot vrijdag 10 november krijgt bibliotheek Stabroek een uitzonderlijke collectie jenever- en likeuraffiches te leen van de Heemkundige Kring te Essen. Tot hun eigen grote verrassing ontdekten zij een tijdje geleden een prachtige reeks oude affiches op hun zolder. Het gaat om een 20-tal posters uit de jaren 1890 tot 1940 die tot doel hadden het publiek te verleiden tot het consumeren van één of meedere glaasjes geestrijk vocht. De heren trachtte men te overreden een jenevertje te proeven, de dames een zoeter likeurtje.

De affiche was niet alleen een verleider maar vaak ook grote kunst, zowel in ontwerp als in uitvoering, en bijna altijd een boeiend tijdsdocument dat veel vertelt over de tijdsgeest waarin het werd gemaakt. De meeste affiches die u zult kunnen bekijken, zijn meer dan 100 jaar oud maar blijven nog steeds boeiend om naar te kijken.

Een niet te missen (gratis) tentoonstelling in de hoofdbib te Stabroek!